Informatie

Karate is een dynamische sport waarbij gebruik wordt gemaakt van stoten, trappen en slagtechnieken. Ook komen klemmen en worpen aan bod tijdens de karatelessen. Deze technieken worden op een sportieve wijze getraind, waarbij (spel)regels gelden en de nadruk ligt op het voorkómen van lichamelijk letsel. Doel van het Karate is om je te leren verdedigen tegen aanvallen en jezelf fysiek en mentaal te ontwikkelen.
Binnen Karateschool Shinshinkan wordt Karate-do getraind. Dit betekent dat we trainen volgens de Japanse traditie.

Zijn er risico’s?
Wanneer je de regels goed naleeft is het niet gevaarlijk. Daarom is het belangrijk dat je je bij een erkende club aansluit met ervaren intructeurs.

Voor wie is het?
Karate is een geschikte sport voor zowel jeugd als volwassenen. Bij karateschool Shinshinkan wordt er les gegeven aan kinderen van 6 t/m 18 jaar. Op maandagavond is er een speciale tienertraining.

Hoe oud moet je minimaal zijn?
Bij Shinshinkan mag iedereen, vanaf 6 jaar mee doen.

Wat heb je nodig voor karate?
In de eerste plaats een gezonde portie doorzettingsvermogen. Tijdens de karateles dien je een karate-gi (pak) met embleem (vuist) te dragen en een obi (band) overeenkomstig de behaalde graad. Met het oog op veiligheid zijn vuistbeschermers verplicht. Op kumite wedstrijden zijn verplicht: bitje (mondbescherming), scheenbeschermers en tok (kruisbescherming voor jongens/mannen). Borstbescherming (meisjes/vrouwen) wordt aanbevolen.

Wanneer mag je examen doen?
Voor jeugd zijn er presentiekaarten. Die neem je mee naar iedere les. Voor elke gevolgde les ontvang je een stempel. Wanneer je genoeg stempels hebt op je kaart hebt mag je examen doen voor een hogere graad.  Kijk op www.gojukai.nl voor de exameneisen en -reglementen.

Aan welke wedstrijden kun je deelnemen?
Ieder jaar wordt een een Nederlands Kampioenschap georganiseerd. Dit betreft de onderdelen kata en kumitie. Ook zal er twee keer per jaar een Fight Right toernooi georganiseerd worden. Bij deze wedstrijd draait het niet om het winnen van iemand anders. Je kunt met de punten die je scoort tijdens partijtjes stickers verzamelen. Met deze stickers kun je prijzen winnen. Hoe meer punten je scoort, hoe sneller je een sticker krijgt. Met deze wedstrijdjes willen wij kinderen duidelijk maken dat het niet altijd draait om het winnen van een ander, maar dat het ook goed is om eens goed naar jezelf te kijken. Wel zit het gevoel van een wedstrijd op deze dag er goed in, wat het ook weer erg leuk en spannend maakt.